Bitcoin (BTC) koers en bitcoin miners beleven goede tijden in november

Bitcoin (BTC) koers en bitcoin miners beleven goede tijden in november

De bitcoin (BTC) koers is eigenlijk sinds maart alleen maar gestegen, met in oktober een behoorlijke versnelling. Ondertussen heeft bitcoin zijn all-time high verbeterd en het bullish sentiment op de markt begint dan ook steeds sterker te worden. Niet alleen de bitcoin prijs liet de afgelopen maand mooie dingen zien, ook belangrijke fundamentele factoren van het Bitcoin-netwerk ontwikkelden zich positief! In dit artikel lees je drie bullish ontwikkelingen voor bitcoin miners in november.

Een korte terugblik

De data in dit blogartikel zijn afkomstig van de Bitcoin blockchain en zijn verzameld door Blockchain.com. Doordat de blockchain van Bitcoin openbaar inzichtelijk is, kan men allerlei interessante analyses uitvoeren. Zo kan worden nagegaan hoeveel bitcoin transacties de miners op het netwerk in een bepaald tijdsbestek hebben verwerkt. 

Het aantal transacties dat men uit heeft gevoerd met bitcoin zit al jaren in een opwaartse trend met als hoogtepunt de bullmarkt in 2017. Nadat bitcoin zijn record van $20.000 bereikte, besloten veel investeerders een deel van hun winst te verzilveren. Dit resulteerde in bijna een half miljoen transacties in een dag tijd.

Aantal transacties in stijgende trend

In 2020 namen de transacties weer toe, met name gedurende de uitbraak van het coronavirus. De enorme crash in maart, die de bitcoin prijs terugbracht tot onder de $4.000, was de grootste oorzaak voor deze toename. Zoomen we nog verder in, op de maand november om precies te zijn, dan zien we dat het aantal transacties na een kleine dip weer behoorlijk is toegenomen. Augustus was een drukke maand voor miners doordat de BTC koers een aantal belangrijke weerstandszones wist te doorbreken. Nadat de koers weer wat stabiliseerde namen ook de activiteiten op het netwerk weer wat af.

De bitcoin miners konden echter begin november weer volle bak aan het werk. De koers steeg namelijk weer hard en de vraag naar bitcoin nam enorm toe! Net als voor investeerders zijn het dus ook voor miners goede tijden. Dit is onder andere terug te zien in de omzet van miners.

Omzet van bitcoin miners neemt flink toe

Meer transacties betekent natuurlijk dat er weer meer transactiekosten betaald worden, een van de inkomstenbronnen van een bitcoin miner. De inkomsten van miners namen sinds eind oktober met ruim 100% toe tot $21,2 miljoen. 

De directe oorzaak van de stijgende transactie inkomsten is de toegenomen vraag. Hoe meer transacties gebruikers verzenden, hoe hoger de inkomsten, maar dat is niet alles. De belasting van het netwerk neemt hierdoor ook toe. Gebruikers die bitcoin willen verzenden zullen hierdoor in sommige gevallen meer transactiekosten betalen om er zeker van te kunnen zijn dat hun transacties snel wordt opgepakt door de miners. Dit is te vergelijken met het versturen van een pakketje met express verzending, waarvoor je extra betaalt.

Populariteit bitcoin mining neemt verder toe

Ten slotte kijken we naar de hashrate, de rekenkracht die alle miners met elkaar genereren. Des te hoger deze ligt, des te veiliger het netwerk is. Daarnaast is dit een indicatie van de populariteit van bitcoin mining. Wanneer meer miners zich bij het netwerk voegen stijgt de hashrate namelijk.

Met een kleine dip eind oktober als gevolg van het einde van het Chinese regenseizoen, is de hashrate weer in een stijgende trend terecht gekomen. Chinese miners hebben een groot aandeel in de totale rekenkracht doordat zij toegang hebben tot goedkope energie. Op het moment dat het regenseizoen ten einde komt, is de elektriciteit in sommige regio’s niet meer zo goedkoop en dus verhuizen zij naar andere provincies. Tijdens deze migratie is er vaak een dip te zien in de hashrate. In november nam de hashrate echter weer met 33% toe. Op basis van de bovenstaande positieve ontwikkelingen kan men dus stellen dat de bitcoin mining-industrie gezond is!