Bitcoin (BTC) mining-beloningen worden gehalveerd in 2020; dit is waarom

Bitcoin (BTC) mining-beloningen worden gehalveerd in 2020; dit is waarom

Dag in dag uit werken bitcoin (BTC) miners aan het versleutelen van blocks die moeten voldoen aan de target hash. Voor de energie die zij hierin stoppen ontvangen miners een beloning in de vorm van bitcoins. Dit is hoe bitcoins worden geboren en in de circulatie belanden. In 2020 worden deze beloningen echter gehalveerd. In dit artikel lees je waarom en hoe vaak dit gebeurt.

Vraag en aanbod

In 2019 ontvangen miners 12,5 BTC per block dat zij weten te minen. In 2020 gaat die beloning echter naar 6,25 BTC. De reden hiervoor is vooral om de inflatie van de waarde van een bitcoin binnen de perken te houden. Dit is een mechanisme dat in het Bitcoin-protocol zit ingebouwd.

Kijken we naar fiat-valuta, zoals de euro, dan zien we dat dit niet het geval is. Banken kunnen geld bijdrukken indien zij dit nodig achten. Het gevolg is echter dat de waarde van deze fiat-valuta afneemt door inflatie. De bedenker van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, wilde dit voorkomen door een halving in het protocol te implementeren.

Om precies te zijn worden de beloningen elke 210.000 blocks gehalveerd. Aangezien het gemiddeld 10 minuten per block kost om gemined te worden, betekent dit dat elke vier jaar de beloningen worden gehalveerd. Dankzij deze halving wordt het tempo waarmee nieuwe bitcoins de markt in stromen steeds lager. Volgens de economische basisprincipes van vraag en aanbod zal bitcoin hiermee beter zijn waarde kunnen behouden.

 

Het digitale goud

Door dit ingebouwde mechanisme gaat dus het tempo waarmee nieuwe bitcoins worden “gegenereerd” omlaag. Hierdoor kunnen we bitcoin vergelijken met goud. Elke keer dat er nieuw goud wordt gevonden, wordt het namelijk moeilijker om het resterende goud te vinden aangezien er nu minder goud in de grond zit. Bitcoin wordt hierdoor ook wel het “digitale goud” genoemd, aangezien ook bitcoin een vastgestelde voorraad heeft.

In totaal zijn er 21 miljoen bitcoins om gemined te worden. Door de halvings die elke vier jaar plaatsvinden zal de laatste bitcoin die ooit gemined wordt naar verwachting pas in 2140 gemined gaan worden. Bitcoin miners hebben dus nog genoeg werk te doen de komende jaren!

 

Het effect op de bitcoin koers

Volgens de economische basisprincipes stijgt de waarde van een activa zodra de vraag groter wordt dan het aanbod. Passen we dit principe toe in de situatie van een halving, dan zou de prijs van bitcoin logischerwijs moeten gaan stijgen. Er is namelijk een bepaalde hoeveelheid vraag naar bitcoins, waarvan het aanbod afhankelijk is van miners die blocks toevoegen aan de blockchain en daarvoor bitcoins als beloning krijgen.

Blijft deze vraag gelijk na de halving, dan is het aannemelijk dat de prijs van bitcoin zal gaan stijgen aangezien de toevoer van nieuwe bitcoins gehalveerd wordt. Veel analisten verwachten dan ook dat we voor de halving in 2020 al een stijging zullen gaan zien die door zal zetten nadat de halving klaar is. 

Kortom, het halveren van de mining-beloningen is een mechanisme dat bitcoin beschermt tegen inflatie. Of de prijs ook daadwerkelijk omhoog zal gaan moet nog blijken. De halving zorgt er echter wel voor dat bitcoin miners de komende 100 jaar nog zat werk te doen hebben!

Openingstijden

Ma - Vrij 08:00 -22:00 Za - Zo 08:00 - 17:00

Support :

[email protected] 24 x 7 Online Support