Bitcoin (BTC) mining FUD veroorzaakt historische crash: een grote kans voor kleine miners?

Bitcoin (BTC) mining FUD veroorzaakt historische crash: een grote kans voor kleine miners?

De bitcoin (BTC) -prijs kende de afgelopen twee weken een historische correctie. BTC daalde met 50% waarmee de prijs uitkwam op $30.000. Terugkijkend naar de afgelopen weken zien we dat een aantal gebeurtenissen waarschijnlijk de oorzaak waren van de paniek op de markt. In dit artikel lees je wat deze gebeurtenissen waren en waarom ze eigenlijk niet zo erg zijn als ze misschien klinken.

Waar gaat de FUD over?

Er waren de afgelopen weken drie gebeurtenissen die de paniek veroorzaakten. Ten eerste besloot Tesla-CEO Elon Musk dat het bedrijf niet langer bitcoin accepteert als betaalmethode voor hun auto’s. Het besluit is genomen op basis van zorgen over het energieverbruik van bitcoin mining. Tesla’s missie is om de transitie naar hernieuwbare energiebronnen te versnellen en daarom is de beslissing in die zin logisch. Het is echter nog steeds verrassend, aangezien Tesla dit moet hebben geweten voordat ze bitcoin als betaalmethode accepteerde. Daarom lijkt het erop dat de beslissing deel uitmaakte van een marketingstrategie.

Het tweede nieuwsitem dat paniek veroorzaakte, was dat China opnieuw cryptocurrencies gaat verbieden. China had al een verbod op initial coin offerings (ICO’s) en exchanges. Reuters publiceerde echter een artikel met de kop: “China verbiedt financiële betalingsinstellingen van cryptocurrency-activiteiten.” Veel prominente figuren in de crypto-ruimte noemden het artikel een poging tot het zaaien van angst, onzekerheid en twijfel (FUD), wijzend op het feit dat China al een verbod had ingevoerd en dat de autoriteiten waarschijnlijk alleen dit verbod hebben benadrukt.

Ten slotte veroorzaakte een ander artikel uit China nog meer paniek. Het artikel in kwestie was zeer relevant voor ons aangezien Reuters het volgende publiceerde: “China belooft hard op te treden tegen bitcoin-mining en handelsactiviteiten.” Deze FUD zorgde samen met een kettingreactie van liquidaties van bitcoin derivaten voor de historische prijsdump van 50%. Maar terugkijkend, is het echt zo erg als het klinkt?

Is het echt zo erg?

Musk’s zorgen over de uitstoot van het Bitcoin-netwerk werden met veel ergernis ontvangen door de gemeenschap, en terecht. Bitcoin-miners gebruiken al veel hernieuwbare energiebronnen en de trend suggereert dat dit de komende jaren alleen maar zal verbeteren. In de media werd Bitcoin afgeschilderd als verspilling van energie en dat het alleen olie en kolen zou gebruiken, maar dat is niet waar. Op dit moment is 39% van alle door miners gebruikte stroom afkomstig van hernieuwbare energiebronnen. Bovendien heeft minstens 76% van de miners al hernieuwbare energiebronnen in hun energiemix.

Welke energie een bitcoin miner gebruikt, hangt natuurlijk af van hun locatie. Als we naar hetzelfde Coindesk- rapport kijken, zien we dat vooral miners in de Azië-Pacific-regio veel elektriciteit gebruiken die wordt opgewekt door kolencentrales. Dat China bitcoin miners aanpakt, is om die reden misschien niet verrassend. Insiders suggereren dat het verbod op bitcoin mining in China echter geen algemeen verbod zal zijn. Het zal hoogstwaarschijnlijk alleen een verbod zijn op crypto mining met door kolen opgewekte elektriciteit.

In die zin zou een verbod op crypto mining in China positief zijn, aangezien het het imago van Bitcoin groener maakt. Maar een ander aspect waarmee rekening moet worden gehouden, is het feit dat China ongeveer 65% van de Bitcoin hash rate produceert. Dus een gedeeltelijk of zelfs een algeheel verbod zou positief zijn voor het Bitcoin-netwerk als geheel, wat zou leiden tot een hogere mate van decentralisatie. Het geeft bitcoin-miners in Europa, de VS en andere delen van de wereld een betere kans om ook bitcoin te minen.

Een grote kans 

Nu de hash rate de komende maanden waarschijnlijk verder daalt, kan het voor kleinere miners een geweldige kans zijn om bitcoin te gaan minen. Naarmate de hash rate daalt, neemt ook de difficulty af. Dit is een automatisch mechanisme om ervoor te zorgen dat er genoeg miners zijn die bitcoin minen om het netwerk te beveiligen. Een lagere difficulty betekent dat het gemakkelijker zal zijn om bitcoins te minen! Bekijk de ASIC-miners in onze webwinkel om je voor te bereiden op deze opkomende kans.