Bitcoin (BTC) mining wordt steeds groener; Twitter CEO investeert $10 miljoen in snellere transitie

Bitcoin (BTC) mining wordt steeds groener; Twitter CEO investeert $10 miljoen in snellere transitie

Bitcoin (BTC) mining verbruikt behoorlijk wat energie. Het is een noodzakelijk kwaad om van bitcoin een veilig en transparant netwerk te maken waarop mensen transacties via het internet kunnen versturen. Naarmate de discussie over klimaatverandering zich ontwikkelt, draagt ook de bitcoin mining gemeenschap zijn steentje bij om duurzamer te worden.

Bitcoin (BTC) mining en energieverbruik

Maar ten eerste: waarom verbruiken bitcoin miners eigenlijk zoveel energie? De reden voor het verbruik is het onderliggende Bitcoin-protocol. Miners moeten de oplossing vinden voor een lastige rekensom en als ze daarin slagen, ontvangen ze bitcoin als beloning. Het oplossen van dit probleem komt neer op het versleutelen van transactiegegevens, waarna een lange streng van willekeurige symbolen overblijft, ook wel een hash-sleutel genoemd. Deze sleutel moet voldoen aan de vereisten van het Bitcoin-protocol.

Door slechts een kleine hoeveelheid informatie te wijzigen in de gegevens die een miner versleutelt, genereert de miner een geheel andere hash-sleutel elke keer dat hij deze informatie verandert. Dit blijven ze doen totdat ze een hash-sleutel vinden die aan de eisen voldoet. Bitcoin miners doen dit zo snel dat ze elke seconde bijna ontelbare hoeveelheden hash-sleutels genereren. Hoe meer ze per seconde genereren, hoe groter de kans dat ze de juiste sleutel vinden! Je kunt je dus voorstellen dat miners voortdurend de grenzen proberen op te zoeken waardoor ze ook steeds meer energie verbruiken.

Bitcoin op een groene manier minen

Vorig jaar schreven we al in een blogpost dat groene energie steeds meer terrein wint in de bitcoin mining wereld. Onderzoek toonde toen aan dat het merendeel van bitcoin mining gebeurt met duurzame energie. Wat is de reden dat het aandeel groene stroom een jaar geleden al zo groot was?

Groene energiebronnen, zoals waterkracht centrales, windenergie en waterdammen, kunnen niet worden uitgeschakeld. Tijdens de daluren hebben deze energieleveranciers niemand om hun energie aan te verkopen. Bitcoin miners verbruiken deze energie maar al te graag omdat het op die momenten extra goedkoop is.

Twitter CEO wil een snellere transitie naar groene energie

Twitter-CEO Jack Dorsey’s Square, een betalingsbedrijf, heeft onlangs aangekondigd bij te willen dragen aan de transitie. Square kondigde aan $10 miljoen te zullen investeren om de transitie naar groene stroom te stimuleren. Het bedrijf schreef in de aankondiging:

“Bitcoin is een uniek onderdeel van de voetafdruk van Square, aangezien het bedrijf de cryptocurrency koopt namens Cash App-klanten. Het nieuwe Bitcoin Clean Energy Investment Initiative zal bedrijven ondersteunen die werken aan groene energie technologieën binnen bitcoin mining en heeft tot doel de overgang naar schone energie te versnellen in plaats van alleen de CO2 te verwijderen voor de bitcoin die Square verwerkt.”

Fabrikanten van mining machines, zoals Bitmain, dragen ook hun steentje bij. De nieuwste ASIC-miners worden steeds efficiënter, wat leidt tot een lager energieverbruik per gegenereerde hash-sleutel. Langzaam maar zeker wordt bitcoin mining dus groener!