Bitcoin (BTC) mining: Zo simpel mogelijk uitgelegd – Deel 1

Bitcoin (BTC) mining: Zo simpel mogelijk uitgelegd – Deel 1

Ben jij een bitcoin (BTC) miner, wil je bitcoin gaan minen of wil je bitcoin mining zo simpel mogelijk uit kunnen leggen? Gezien de complexiteit van crypto mining kan het begrijpen en uitleggen ervan soms lastig zijn. In deze reeks blogartikelen proberen wij mining zo simpel mogelijk uit te leggen zodat jij het wonder dat Bitcoin heet met je naasten kan delen!

Wat is Bitcoin?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten wat Bitcoin eigenlijk is. Bitcoin is een zogenaamd peer-to-peer digitaal betalingsnetwerk waarop betalingen direct kunnen worden verstuurd. Hierbij is bijvoorbeeld geen bank nodig die de transactie verwerkt, de bitcoin wordt namelijk direct naar de ontvanger gestuurd.

Wanneer een transactie is verwerkt op de blockchain, een ketting van transactiedata wat we later verder zullen uitleggen, kan deze vrijwel onmogelijk worden teruggedraaid. Dankzij deze onveranderlijkheid biedt Bitcoin een ideale oplossing voor het doen van betalingen over het internet.

De blockchain

Een belangrijk onderdeel van Bitcoin is de blockchain. De letterlijke vertaling van blockchain naar het Nederlands is “blokketen,” een keten van blokken. In deze blokken wordt transactiedata openbaar opgeslagen. Wanneer je een transactie naar Hans’ Bitcoin-adres stuurt dan komt deze transactie in de Bitcoin blockchain te staan en iedereen kan deze transactie zien. Zo kan iedereen checken of de balans van iemand ook echt klopt op basis van de transactiegeschiedenis. Uiteraard staat er niet bij wat iemand heeft gekocht of iets dergelijks, er staat simpelweg dat “Adres A” x bedrag aan BTC naar “Adres B” heeft verstuurd op dit tijdsstip.

Het woordje “keten” verwijst in deze naar het mechanisme waarmee deze datablokken aan elkaar worden gelinkt. Middels de versleuteling van deze data, waarover later meer, worden deze blokken met transactiedata aan elkaar gelinkt. Mocht een enkeling transactiedata aanpassen dan verandert ook de versleuteling waarmee de ketting dus breekt.

De bovenstaande uitleg van de blockchain is wellicht wat kort door de bocht. Het belangrijkste wat op dit moment onthouden moet worden is het feit dat transactiedata van Bitcoin in een openbare keten staat opgeslagen waardoor iedereen erop kan vertrouwen dat de data klopt. Breekt deze ketting, dan kan iedereen nagaan waar de ketting brak en vanaf waar de data dus niet meer betrouwbaar is. 

Decentralisatie

Een belangrijk detail van de blockchain is daarnaast dat elke node, of netwerkdeelnemer, de blockchain heeft opgeslagen, waaronder bitcoin miners. Iedereen met een wallet heeft de volledige blockchain in zijn bezit welke constant wordt bijgewerkt zodra nieuwe transacties worden verwerkt. Dit zorgt voor decentralisatie waarmee uitgesloten wordt dat bijvoorbeeld een enkele partij transacties aan kan passen. De meerderheid van het netwerk bepaalt namelijk welke versie van de blockchain de juiste is!

In het volgende blogartikel in deze reeks zullen we uitleggen wat bitcoin wallets zijn en kunnen we beginnen met het uitleggen van de taak die bitcoin miners hebben binnen het Bitcoin-netwerk.