Bitcoin (BTC) netwerk: Hoe staat het ervoor vlak voor de halving?

Bitcoin (BTC) netwerk: Hoe staat het ervoor vlak voor de halving?

Met de bitcoin (BTC) halving nog maar een paar dagen van ons verwijderd zijn er een aantal interessante ontwikkelingen waar te nemen binnen het Bitcoin-netwerk. In deze update laten we zien hoe het netwerk zich heeft ontwikkeld in april en wat de stand van zaken is zo vlak voor de halving. We kijken naar de hash rate, transactiekosten en de bitcoin prijs.

Bitcoin (BTC) prijs maakt historische duik

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn, de bitcoin koers heeft in maart een enorme duikvlucht gemaakt. De reden hiervoor was het coronavirus dat zich op dat moment ontwikkelde tot een wereldwijde pandemie. Traditionele aandelenkoersen, grondstoffen en de cryptocurrency-koersen gingen allemaal onderuit.

Voor bitcoin betekende dit een historische duikvlucht. Op 13 februari stond de koers nog op een prijs van ongeveer $10.500, een maand later werd een low bereikt van $3.858. Het grootste deel van de duikvlucht vond plaats op een enkele dag. Op 12 maart zakte bitcoin van een prijs van $7.969 naar de low van $3.858. Dat dit een effect had op de bitcoin miners is dan ook niet zo gek.

Bitcoin mining hash rate flink onderuit

Op basis van gegevens van Blockchain.com is te zien dat de hash rate in de nasleep van de krach flink onderuit is gegaan. Op 8 maart werd nog een record bereikt van 123,3 miljoen terahashes (TH/s). Op 22 maart was hier nog maar 94,2 miljoen TH/s van over. De daling van ruim 23 procent is mogelijk te danken aan het feit dat kleinere miners moesten stoppen met hun operatie aangezien het niet langer rendabel was. Dit vloeit direct voort uit de dalende bitcoin koers.

Ondertussen is de hash rate alweer aardig hersteld, aangezien ook de bitcoin prijs weer kon herstellen. Zo vlak voor de bitcoin halving nadert de hash rate weer het oude record. Waarschijnlijk proberen de miners nog snel zoveel mogelijk bitcoin te minen voordat de halving plaatsvindt. Op dat moment worden de beloningen voor miners namelijk gehalveerd. Dit gaat mogelijk tot flink wat rumoer leiden op de markt.

Bitcoin transactieskosten pieken

Een andere opvallende ontwikkeling is het feit dat de transactiekosten die aan miners worden betaald, flink aan het stijgen zijn. Niet geheel onverwachts waren de transactiekosten te midden van de koers crash hoog aangezien meer mensen transacties met bitcoin uitvoerden. Hoe meer het Bitcoin-netwerk belast wordt, hoe hoger de transactiekosten.

Nadat de crash achter de rug was, zakten de transactiekosten weer terug naar het niveau van voor de crash. De afgelopen dagen stijgen de transactiekosten echter weer aanzienlijk. Op 1 mei werden er 110,2 bitcoins aan transactiekosten aan miners uitgekeerd. Dit duidt mogelijk op traders die nog vlak voor de halving zoveel mogelijk bitcoins verzamelen, in anticipatie op een mogelijke prijsstijging als gevolg van de halving.

We kunnen concluderen dat een groot deel van de markt bezig is met de aankomende halving. Het zal interessant zijn om te zien hoe de halving zich zal ontwikkelen te midden van deze crisis situatie. Het is echter positief om te zien dat veel miners weer langzaam zijn gaan minen na de enorme crash, die het voor de kleinere miner onrendabel maakte om te blijven minen.