De evolutie van bitcoin (BTC) mining

De evolutie van bitcoin (BTC) mining

De mysterieuze Satoshi Nakamoto werkte lange tijd aan een idee dat wereld uiteindelijk op veel vlakken zou veranderen. In 2009 kwam Bitcoin tot leven toen Satoshi het eerste block minede. Sindsdien is het netwerk flink geëvolueerd om de steeds maar groeiende populariteit aan te kunnen. In dit artikel lees je over de grootste ontwikkelingen binnen het Bitcoin-ecosysteem die sinds de geboorte van Bitcoin hebben plaatsgevonden.

Het Genesis-block en de eerste transactie

Op 3 januari 2009 bracht Satoshi het Bitcoin-netwerk tot leven door het eerste block te minen, ook wel het Genesis-block genoemd. Doordat alles op de blockchain wordt geregistreerd kan je dit block hier terugvinden. Satoshi minede het Genesis-block met een simpele CPU (Central Processing Unit); iets dat nu vrijwel onmogelijk zou zijn.

Iets meer dan een week later verstuurde Satoshi de eerste bitcoins naar een ander cryptocurrency wallet-adres. Hal Finney, een computerwetenschapper die als een van de eersten de Bitcoin-software draaide, ontving op 12 januari 2009 10 BTC van Satoshi. Ook deze transactie is terug te vinden op de Bitcoin-blockchain.

Bitcoin (BTC) mining

Aangezien het Bitcoin-netwerk dynamisch is, in de zin dat verbeteringen altijd aangebracht kunnen worden, zag ook bitcoin mining aardig wat veranderingen in de afgelopen jaren. Zo minede men eerder nog met CPU’s, de processor van een computer, maar later stapte men over op GPU mining.

Artforz, een Bitcointalk-gebruiker, ontdekte namelijk dat GPU’s veel beter zijn in het minen van bitcoin. Plotseling begon de overgrote meerderheid van de Bitcoin miners GPU’s te gebruiken voor hun mining-operaties. Dit zorgde ervoor dat de vraag naar videokaarten wereldwijd enorm steeg.

Het gevolg van deze gekte was dat de prijzen van deze computer-onderdelen ook enorm stegen. In sommige gevallen verdubbelden de prijzen zelfs. Deze gekte is nu grotendeels overgewaaid met de komst van ASIC-miners.

Mining pools

Aangezien mining steeds populairder en de concurrentie groter werd, bleef de mining-gemeenschap constant op zoek naar nieuwe manieren om het minen van bitcoin winstgevender te maken. Zodoende ontstond het mining pool-concept.

Door de handen ineen te slaan wisten veel miners hun operaties een stuk succesvoller te maken. De eerste mining pool ooit was Slush Pool, een mining pool die tot op de dag van vandaag nog steeds in de top meedoet. Meer weten over mining pools? Lees dan hier ons blogartikel over dit onderwerp!

ASIC-miners

Begin 2013 bracht de chipfabrikant Avalon de eerste Application Specific Integrated Circuits (ASIC) miner op de markt. ASIC-miners waren revolutionair omdat dit type chip goed is in het uitvoeren van een specifieke taak, in dit geval het minen van bitcoin. Bitcoin mining werd hierdoor vele malen efficiënter en dus winstgevender. Hierdoor werd al snel duidelijk dat een ASIC-miner de meest logische optie werd om winst te genereren met het minen van bitcoin.