Hashrate bitcoin (BTC) mining vestigt nieuwe ATH, crypto-lente in volle gang?

Hashrate bitcoin (BTC) mining vestigt nieuwe ATH, crypto-lente in volle gang?

Sinds begin december 2018 zit de hashrate van het Bitcoin-netwerk in een overduidelijke uptrend. Bitcoin (BTC) miners blijken weer langzaamaan te geloven in de winstgevendheid van het bitcoin minen. Het is dan ook niet gek dat de afgelopen maanden record na record verbroken werd en dat het Bitcoin-netwerk nog nooit eerder zo veilig was dankzij de grote rekenkracht die bitcoin miners samen genereren. In dit artikel kijken we naar de ontwikkeling van de hashrate over de afgelopen jaren.

 

De opkomst van de bitcoin-miners

De hashrate van het Bitcoin-netwerk is eigenlijk al sinds de geboorte van de Bitcoin-blockchain constant aan het toenemen. Het is echter in de laatste twee jaren dat de hashrate explosief gestegen is. Op de grafiek van blockchain.com is dit overduidelijk te zien.

Op de bovenstaande grafiek is te zien hoe de groei in de eerste jaren klein is, maar dat dit rond het begin van 2017 explosief begon te groeien. In datzelfde jaar wist bitcoin naar een waarde van bijna $20.000 te stijgen. Het is duidelijk te zien dat de populariteit van het netwerk in de maanden erop enorm toenam. Echter moet ook opgemerkt worden dat met de komst van ASIC-miners de hashrate een flinke boost heeft gekregen. 

De crypto-winter, oftewel de bear-markt van 2018 waarin de crypto-prijzen flink veel waarde verloren, veroorzaakte echter een dip in de parabolische groei die de hashrate eerder zag. Die bear-markt bracht de hashrate terug naar een niveau van 31.998.005 TH/s in december 2018; een niveau dat het een half jaar eerder voor het laatst zag. 

 

De ‘crypto-lente´ breekt aan

De situatie is er sinds die bodem in december 2018 echter steeds rooskleurig uit gaan zien. Miners begonnen in te zien dat bitcoin weleens opnieuw flink in waarde kon gaan stijgen. Langzaam begon de hashrate weer toe te nemen en nadat de bitcoin koers in april van 2019 flink in waarde toenam, begon de hashrate kort daarna nog harder toe te nemen.

Sindsdien heeft de hashrate op 3 september 2019 een nieuwe all-time high gevestigd van 87.818.533 TH/s. Dit betekent een toename van ruim 174%, ten opzichte van de bodem in december 2018! Het is dan ook niet zo gek dat verschillende mining farms (lees: grote mining-operaties) op dit moment hun operaties verder uitbreiden. 

 

Argo Blockchain

Argo Blockchain is een bedrijf dat een grote mining-operatie uitvoert. De aandelen van het bedrijf staan genoteerd aan de London stock exchange en zijn de afgelopen periode, gelijktijdig met de nieuwe opleving van de cryptocurrency-prijzen, flink in waarde toegenomen. Onlangs kondigde het bedrijf aan dat het na de recente successen zijn operatie verder zal gaan uitbreiden.

Zo sloot het een deal met een elektriciteitsleverancier om de toevoer met ruim 357% te verhogen. Uit berekeningen blijkt dat het hiermee 15.000 extra mining-rigs kan implementeren. Dit komt bovenop de 7.025 rigs die het al geïmplementeerd heeft. Om een beter beeld te krijgen van de omvang van de huidige operatie: in juli wist het bedrijf 163 bitcoins te minen die op het moment van schrijven een gezamenlijke waarde van ruim €10,5 miljoen zouden hebben.

Kortom, ook al was de markt lange tijd bearish met steeds verder afnemende crypto-prijzen wat ook de winstgevendheid van mining aantastte, het lijkt er nu op dat de crypto-markt weer in volle bloei is!