Hoe betalen mining pools de bitcoin (BTC) beloningen uit?

Hoe betalen mining pools de bitcoin (BTC) beloningen uit?

Wanneer je je ASIC-miners hebt ontvangen en geïnstalleerd, is het tijd om bitcoin te minen! Maar hoe begin je? Aangezien er heel veel miners zijn die allemaal met elkaar concurreren om een block te vinden, is het in veel gevallen niet rendabel om het in je uppie op te nemen tegen alle andere miners op het netwerk. Vaak is het ‘t slimst om je aan te sluiten bij een mining pool. Maar hoe verdien je bitcoin via een mining pool? In dit artikel geven we je daar antwoord op!

Mining pools

Eerst zullen we je helpen je geheugen even op te frissen. Een mining pool kan je zien als een organisatie waaronder miners wereldwijd samenwerken. Middels het internet zijn zij met elkaar verbonden. Het netwerk van miners binnen een mining pool kan in principe worden gezien als een grote mining rig die enorme hoeveelheden hashcodes kan uitspuwen. 

En zoals je weet, hoe meer hashcodes je kan produceren, hoe groter de kans dat jij de juiste hashcode raadt en dus bitcoin (BTC) als beloning ontvangt. Nu is de kans dat je de juiste hashcode raadt kleiner als je alleen te werk gaat. Binnen een mining pool werk je samen en vergroot je de kans dat jij of een van jouw collega-miners de juiste hashcode raadt. De bitcoin die jij of je collega-miner als beloning ontvangt deel je dan met de rest van de mining pool. 

Beloningen

Op dit moment ontvang je per gemined block 12,5 BTC. Na de halving, ergens begin 2020, zal dit 6,25 BTC zijn. Er zijn twee verschillende systemen die het vaakst worden toegepast om miners te belonen: Pay Per Share (PPS) en Pay Per Last N Share (PPLNS).

Pay Per Share (PPS)

Met dit systeem krijgen miners uitbetaald op basis van het aantal aandelen (shares) hij of zij heeft gekregen tijdens een mining-ronde. Een mining-ronde duurt zolang een volgend block wordt gemined. In het PPS-systeem krijgen miners aandelen op basis van de hashrate die zij hebben bijgedragen tijdens zo’n ronde. In dit geval krijgen zij zelfs betaald als de mining pool geen beloning heeft ontvangen. De mining pool bepaalt de waarde van een aandeel en de beloning die een miner ontvangt staat dus los van de beloning die de pool ontvangt van het netwerk.

Dit systeem werd voorheen vaak toegepast maar wordt tegenwoordig vermeden. Een mining pool loopt namelijk het risico miners te moeten betalen terwijl er geen inkomsten binnenkomen. Dit systeem zal je dus niet zo vaak meer tegenkomen. Een van de grootste pools, F2Pool, past het PPS+ systeem toe. Met deze variatie van het PPS-systeem krijgen miners naast een beloning per aandeel ook een deel van de transactievergoedingen die de mining pool heeft ontvangen voor het verwerken van bitcoin-transacties.

Pay Per Last N Share (PPLNS)

In tegenstelling tot het PPS-systeem zijn de beloningen voor miners in een pool met het PPLNS-systeem wél gebaseerd op de zogheten block rewards. Het kan dus zo zijn dat een miner een lange tijd moet bijdragen voordat hij of zij een beloning ontvangt. Deze wordt namelijk pas uitgekeerd zodra de pool een block vindt. Daarbij wordt de hoogte van de beloning bepaald op basis van de aandelen die een miner heeft ontvangen in een bepaalde periode.

Bij sommige pools worden oudere aandelen minder waard. Dit systeem wordt vaak gezien als een antwoord op pool hoppers: miners die zich voor een korte periode aansluiten bij een pool en dan weer weggaan. Binnen het PPLNS-systeem is geluk een factor waardoor deze pool hoppers in veel gevallen geen winst kunnen behalen binnen een pool met dit systeem. PPLNS stimuleert miners om zich voor een langere periode bij een pool aan te sluiten en vaak zie je dan ook dat zo’n pool geen extra kosten in rekening brengt, waar dat bij PPS wel het geval is.