Hoe bitcoin (BTC) mining zoveel meer kan zijn dan alleen het verwerken van transacties

Hoe bitcoin (BTC) mining zoveel meer kan zijn dan alleen het verwerken van transacties

Bitcoin (BTC) mining is een energie-intensieve operatie. Maar als je het goed doet, kan het lucratief zijn! Een van de bijproducten van bitcoin mining is warmte. Terwijl miners er normaal gesproken alles aan doen om hun ASIC-miners zo koel mogelijk te houden, en de warmte buiten dumpen, kan deze warmte ook voor iets nuttigs gebruikt worden. Dit artikel toont twee innovatieve manieren om de restwarmte van je bitcoin miners te gebruiken.

Je huis verwarmen tijdens het minen van crypto

Wanneer je bitcoin miners of crypto miners hard werken om transacties te verwerken, produceren ze warmte. Meestal wil je deze warmte zo snel mogelijk kwijt zodat je operatie zo efficiënt mogelijk verloopt. Maar wat als je deze warmte voor iets anders zou kunnen gebruiken?

Volgens de eerste wet van de thermodynamica kan energie niet worden vernietigd of gecreëerd. Dit betekent dat de energie constant is maar wel kan worden getransformeerd, in feite wat bitcoin miners doen bij het genereren van hash-sleutels. Elke watt energie die in je rig gaat, komt er ook weer uit in de vorm van warmte. Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de iBeLink BM-N1. Deze rig verbruikt 2.400 watt en genereert daarmee uiteindelijk 2.400 watt aan warmte.

Theoretisch gezien zou je de warmte die van deze miner komt kunnen gebruiken om je huis te verwarmen door de miner te koelen met water, en dit water bijvoorbeeld rond te pompen in een vloerverwarmingssysteem. Door crypto te minen ontvang je een beloning, die natuurlijk geld waard is, en warm je tegelijkertijd je huis op en bespaar je op verwarmingskosten. Helaas is het niet zo eenvoudig als het misschien klinkt.

Om winst te maken, moet je rekening houden met een aantal dingen. Wat voor soort verwarming gebruik je momenteel? Wat zijn de elektriciteitskosten in jouw land? Hoe groot is het huis waarin je woont? En ben je technisch aangelegd? Dit zijn enkele van de vragen die je jezelf zou moeten stellen; het verwarmen van je huis met cryptomining-installaties is tenslotte niet erg gebruikelijk en is meer een experiment. Een voorbeeld waar het zou kunnen werken, is een klein vakantiehuisje in een land met lage elektriciteitsprijzen!

Crypto-warmte gebruiken om voedsel te produceren

Op grotere schaal zijn er al veel projecten die erop gericht zijn de warmte die afkomstig is van cryptomining te benutten. Genesis Mining, een groot mining-bedrijf, is onlangs in Zweden een pilot gestart om deze warmte te recyclen om kassen op te warmen. In de aankondiging kan een opmerking worden gelezen van Andreas Johansson, hoofddocent aan de technische universiteit van Luleå, die de ingewikkelde berekeningen laat zien die deel uitmaken van dit project. Toch is Johansson optimistisch dat het zal werken:

“Voor het koude klimaat in het noorden van Zweden laten onze berekeningen zien dat een kas van 300 m2 gemakkelijk verwarmd kan worden met een container van 550 kW, zelfs bij buitentemperaturen van bijna -30 ℃. Maar het potentieel is veel groter dan dat. Het temperatuurverschil met de kas is in deze berekening slechts 10 graden aangezien we uitgaan van een DC output temp van 35 ℃ en een GH temp van 25 ℃. Als de DC-output wordt verhoogd tot 55 ℃, kan het GH-gebied worden verdrievoudigd tot 900 m2.”

Kortom, crypto mining kan zoveel meer zijn dan alleen cryptomining. Stel je een toekomst voor waarin geldtransacties en andere processen op de blockchain worden gefaciliteerd door een gedecentraliseerd crypto-netwerk, waar banken overbodig zijn en dus geen grote vervuilende kantoren meer nodig hebben, en kassen duurzaam voedsel produceren met behulp van crypto miners. Kan je het je voorstellen?