Waarom de hashrate van bitcoin (BTC) maar blijft stijgen

Waarom de hashrate van bitcoin (BTC) maar blijft stijgen

We haalden het een paar weken geleden al aan, sinds eind vorig jaar maakt de hashrate van het Bitcoin-netwerk een onmiskenbare stijging mee. Deze stijging werd onlangs breed uitgemeten in het nieuws omdat de hashrate record na record brak. Hiermee is het Bitcoin-netwerk nog nooit zo veilig is geweest. Maar waarom is die hashrate continu aan het stijgen?

Om even kort toe te lichten, de hashrate is een graadmeter voor de hoeveelheid hashes die uit kunnen worden gespuwd door een miner in een bepaald tijdsbestek. Hiermee is af te lezen hoeveel mining-activiteit er is, en daarmee – zoals hierboven al benoemd – iets valt te zeggen over de veiligheid van het netwerk. 

Voordat we een blik werpen op de mogelijk oorzaken van de alsmaar stijgende hashrate blikken we even terug op nog iets anders dat gebeurde met de hashrate en veel stof deed opwaaien: er was sprake van een zogeheten flash crash van de hashrate. Hiermee wordt bedoeld dat de hashrate een plotselinge daling meemaakte, en wel een van meer dan 30%. Dus ondanks er over de grote linie een stijgende trend zichtbaar is, zagen we een flinke dip op maandag 23 september. Zoals je in onderstaande figuur kan zien herstelde de hashrate na de scherpe daling vrij snel. Nadat er paniekerige nieuwsberichten verschenen omtrent de veiligheid van het Bitcoin-netwerk kwam naar voren dat er een logische verklaring is. De hashrate valt namelijk alleen maar te schatten en de scherpe stijgingen en dalingen van de hashrate die wordt bekeken op deze tijdsspanne is inherent aan het Proof-of-Work algoritme van het Bitcoin-netwerk. Sterker nog, het is niet eerste keer dat een dergelijke scherpe daling plaatsvond, en dus een storm in een glas water.

waarom_de_hashrate_van_bitcoin_BTC_maar_blijft_stijgen_grafiek

Afbeelding 1: De hashrate van bitcoin, inclusief de scherpe daling

Goed, nu dat opgeklaard is kunnen we gaan kijken naar de mogelijke oorzaken van de continue stijging van de hashrate. Er blijken verschillende ontwikkelingen te zijn die hoogstwaarschijnlijk een bijdrage hebben geleverd aan de stijging, of dat nu nog steeds doen.

Hashrate en de prijs van bitcoin

Er zijn analisten die beweren dat er een verband is tussen de hashrate en de de koers van bitcoin. Zij beweren dat de hashrate stijgt als de prijs van bitcoin stijgt omdat miners meer in apparatuur investeren en actiever minen omdat zij een prijs-rally zien aankomen. Uiteraard is dan het doel van de miners om na deze rally de geminede cryptocurrency met winst van de hand te doen. 

De bitcoin halving

Zoals het er nu naar uitziet zal er rond mei 2020 een halving plaatsvinden op het Bitcoin-netwerk. Met de halving wordt de beloning voor miners gehalveerd en dit wordt gedaan om inflatie in toom te houden. Omdat de beloning voor miners nu nog niet is gehalveerd zijn miners toenemend actief om zoveel mogelijk bitcoin te vergaren, voordat de halving plaatsvindt. 

De opkomst van ASIC-miners

In toenemende mate komen er nieuwe ASIC-miners op de markt en ook in toenemende mate schaffen zowel individuen als bedrijven ASIC-miners aan om bitcoin te minen. Logischerwijs groeit hierdoor het collectief aan mining-kracht en dus ook de hashrate. Het lijkt erop dat de groeiende interesse in ASIC-miners, vanwege het gebruiksgemak en de lucrativiteit, ook bijdraagt aan de continu stijgende hashrate.

Ben je zelf geïnteresseerd in een ASIC-miner? Klik dan hier om ons assortiment aan deze miners te bekijken!