Wat is bitcoin (BTC) mining precies?

Wat is bitcoin (BTC) mining precies?

Terwijl bitcoin (BTC) steeds populairder wordt en de bitcoin-koers in zijn bestaan flink is gestegen, hoor je steeds meer mensen over bitcoin mining spreken. Sommigen zijn er miljonair meer geworden, anderen zien het als een hobby. In dit artikel lees je over de basis van wat bitcoin mining nou eigenlijk is. 

Bitcoin miners houden het netwerk veilig

De voornaamste taak van bitcoin miners is om het netwerk veilig te houden en blocks toe te voegen aan de Bitcoin blockchain. Miners selecteren transacties totdat het block waaraan zij werken volledig is gevuld tot aan de limiet van 2 to 4 MB. Vervolgens versleutelen zij alle informatie in dit block. Wat er dan overblijft is een breisel van letters en cijfers, ook wel een hash key genoemd. Deze sleutel is belangrijk, want op basis van deze sleutel wordt bepaald of een miner met bitcoins wordt beloond.

Een miner moet namelijk op zoek naar een zogenaamde target hash. Dit is een hash-sleutel die met een aantal nullen begint waarmee de moeilijkheidsgraad van het minen wordt bepaald. Met hoeveel nullen deze sleutel begint wordt door het Bitcoin-protocol bepaald op basis van de hoeveelheid rekenkracht die er beschikbaar is op het netwerk. Door een enkel gegeven in een block, de nonce genaamd, te veranderen, kan een miner de gehele sleutel veranderen. Alles wat een miner in principe doet is de nonce aanpassen om telkens een andere hash code uit te spuwen. Dit doet een bitcoin miner totdat hij of zij de juiste encryptiesleutel raadt die overeenkomt met de target hash.

Dit kost erg veel elektriciteit. Dit is dan ook het mechanisme waardoor het Bitcoin-netwerk zo veilig is. Een hacker kan bijvoorbeeld niet zomaar transacties aanpassen in de blockchain; de hacker zal daarvoor alle blocks opnieuw moeten minen. Dit is vrijwel onmogelijk aangezien dit miljoenen euro’s in elektriciteit zou kosten. De opbrengst van zo’n aanval zou daarom niet opwegen tegen de baten.  

Zodra het de miner is gelukt om de juiste hash code te raden, wordt de miner beloond met 12,5 bitcoins. Het block dat de miner succesvol heeft versleuteld, wordt vervolgens aan de Bitcoin blockchain toegevoegd.

Wat heb je nodig om bitcoins te minen?

Om bitcoins te minen heb je nodig: een computer, elektriciteit en een internetverbinding. Met deze drie benodigdheden kan je deelnemen aan het Bitcoin-netwerk als node. Een node is een apparaat dat verbonden is met het netwerk dat een deel, of de gehele distributed ledger (gedistribueerd grootboek) heeft opgeslagen. 

Vroeger, lees 2010, kon bitcoin nog worden gemined met je oude laptop of computer. Nu steeds meer miners zich bij het Bitcoin-netwerk voegen, wordt de ‘difficulty’ hoger. Dit houdt in dat het steeds moeilijker wordt om de target hash te vinden. Daardoor zijn deze standaard laptops en computer niet meer voldoende om bitcoins te minen. Tegenwoordig maak je met een ASIC-miner veel meer kans. ASIC staat voor ‘Application-specific Integrated Circuit’. Dit zijn miners met een chip die goed zijn in een enkele specifieke taak; in dit geval het nog sneller uitspuwen van hash keys. Deze mining-apparaten zijn vele malen sneller dan een laptop of computer en worden daarom het meeste gebruikt voor het minen van bitcoins.

Een ander groot voordeel dat deze ASIC-miners bieden is dat ze relatief makkelijk te gebruiken zijn. Als je bijvoorbeeld met de videokaart van je computer wil minen, dan heb je speciale software nodig. Deze software kan er voor de leek vrij lastig uitzien aangezien dit command line-programma’s zijn. Dit is software waarvoor je command lines moet invoeren om bepaalde taken uit te voeren. Bij ASIC-miners is dit niet nodig. Je doet de stekker in het stopcontact, verbindt ze met het internet waarna je de miner via je webbrowser kan besturen. Ook in gebruiksgemak bieden ASIC-miners dus een groot voordeel.